Chardonnay

Chardonnay er en sort de fleste vindrikkere har et forhold til. Formentlig fordi den er så udbredt, hvilket skyldes dens evne til at kunne præstere i både køligere og varmere områder. Sorten menes at have sin oprindelse i Bourgogne, hvor den også i dag er kendt for at udtrykke sig ekstraordinært godt. Chardonnay har mange ansigter, alt efter hvor den dyrkes.

I de køligere områder som Chablis er det aromaer af grøn frugt der dominerer. Æble og pære, med citrus noter og lejlighedsvise vegetabilske noter af agurk. I områder med et mere moderat klima som resten af Bourgogne og de bedste Chardonnay områder i den Nye Verden, udtrykker sorten mere aromaer af stenfrugt som fersken og igen citrus, med noter af melon.

I varme områder, som mange af markerne i den Nye Verden er beliggende i, udtrykker Chardonnay mere aromaer af tropisk frugt som fersken, banan, mango og figen.
Mange af aromaerne som associeres med Chardonnay kommer ikke fra sorten selv, men fra de teknikker der bruges i forbindelse vinificeringen. Især den malolaktiske fermentering, som kan benyttes for at blødgøre den hårde syre, giver associationer af smør og fløde. Ofte kommes vinene på egefade, hvilket giver en ristet fornemmelse, med aromaer af vanilje og endda kokosnød.

Generelt giver Chardonnay udtryksfulde vine, og under de rigtige forhold og underlagt godt håndværk, udtrykker vinene sig i en ekstraordinær særklasse og kan lagres i flere år. Under flaske lagringen udvikles der komplekse og delikat krydrede aromaer af nødder og honning.