Sangiovese

Sangiovese er den Toscanske konge og er, udover at være den mest udbredte sort i Italien, også en meget gammel sort. Navnet kommer formentlig af det latinske "Sangus Iovis", som kan oversættes med Jupiters blod. Sangiovese modner sent og skal have varme. Den giver vine med et højt indhold af tanniner og syre. Aromaerne er koncentreret om røde kirsebær, blommer og tørrede krydderier (grøn te) og jordbund. Oftest lagres vinen på egefade for at bløde tanninerne op og tilføje krydrede noter. Ved flaskelagring opnår vinene aromaer af kød og vildt.

Sorten er kendt for de store toscanske vine som Brunello di Montalcino (hvor vinene udelukkende er fra Sangiovese) eller Vino Nobile di Montepulciano og Chianti, hvor de ofte blandes med andre røde sorter. Især er "super-toscanerne" blevet et begreb. Her blandes Sangiovese med de klassiske Bordeaux-sorter. Sorten er ikke i sig selv spændende, men med de rigtige forhold, og under kyndige hænder, opstår der meget store vinoplevelser. I dag har Sangiovese også fået fodfæste i Californien og Australien. Vine som kan drikkes unge, men som fra de bedste områder kan gemmes i kælderen med fordel.