2018 Hautes-Côtes de Beaune Vieilles Vignes

2018 Hautes-Côtes de Beaune Vieilles Vignes

2018 Hautes-Côtes de Beaune Vieilles Vignes

2018 Hautes-Côtes de Beaune Vieilles Vignes

149,00 DKK

Hautes-Côtes de Beaune Vieilles Vignes fra danske Hans Christian Ambjerg er i en liga for sig. Årgang 2018’s elegante og flotte, modne druer har fået ømhed og kærlighed ned til sidste strofe i kælderen.
Mørk, rubinrød farve leder videre til en koncentreret bouquet. Små, røde skovbær, hindbær og jordbær giver Hautes Côtes de Beaune’s vante friskhed – men her kommer der pludselig flere lag i form af skovbund, tobak og noter af vildt.
Smagen er harmonisk med allerede fine tanniner, som står flot til frugten og syren. Aromaerne går igen fra bouqueten og giver indtryk af en forholdsvis ung vin, der allerede viser sig som en flot moden og voksen repræsentant for sit terroir og sin sort. Eftersmagen er lang, mørk og saftig. Et udpræget flot glas vin (foto er årgang 2017).

Børsen vinanmeldelse den 18. september 2020: 5 af 6 stjerner
"Frisk og elegant: Frisk næse, elegant syre og bær-aroma. Slikagtig smag, markante tanniner og god længde", Ole Troelsø.

 

Læs mere

Læs hele artiklen fra den 19. september 2020 på borsen.dk (kræver login)
Der er rekordtidlig bourgognehøst: Her er fire anbefalinger fra Ole Troelsø
Frankrigs vinhøst er stor i år, men ikke i Bourgogne, hvor Knud Kjellerup holder vejret, mens druerne gærer. Ikke siden Frands Brockenhuus havde vakt opsigt med opførelsen af Egeskov Slot, har man høstet så tidligt i Bourgogne, som de har gjort i år, der ifølge Bloomberg bød på den tidligste høst siden 1556.

... Hautes Côtes de Beaune har sit navn grundet beliggenheden, der når helt op til 400 meter. Herfra stammer Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Vieilles Vignes fra Domaine de l’Étoile Noire, og den er ligeledes lavet af danskere, nemlig Tina og Hans Christian Ambjerg, som i 2010 slog sig ned i Bourgogne med et sæt store ambitioner. I Sampigny lès Maranges, Côte de Beaune's sidste bastion mod syd, etablerede de Domaine de l’Étoile Noire på basis af 5,5 hektar marker med 80-100 år gamle vinstokke, fortæller importør Mark Tychsen fra Greenwood Fine Wine.

"Flere af de lokale vinbønder var skeptiske, de spåede ikke det danske par store chancer for at kunne lave god vin. De mente, der blev sorteret alt, alt for mange druer fra under høsten, at det var helt unødvendigt dyrt at insistere på, at alt vin skulle på egetræsfade, og at plukkekasserne var lidt for små," ler Mark Tychsen, der sælger vinen til den yderst fordelagtige pris 149 kr.

"Druerne afstilkes og fermenteres i relativt små ståltanke med temperaturstyring, så en frugtagtig smag opnås. Efter nænsom og kontrolleret alkoholfermentering på 1.600 liters ståltanke bliver vinen hældt på franske egetræsfade, hvor den malolaktiske fermentering sker. Fadene ligger i en 600 år gammel vinkælder under huset, hvor temperaturen konstant er 10-13 grader året rundt. Vinen får tid til at bundfælde over flere måneder og bliver derefter tappet på flaske," siger Mark Tychsen.

Det kunne i øvrigt virke, som om de to danske vinbønder har taget bestik af klimaændringerne, i hvert fald forlod de Bourgogne og slog sig i 2019 ned på Møn, hvor de nu laver mousserende hvidvin. Dog var det ikke klimaændringerne, men længslen efter familie og venner hjemme, som fik dem til at forlade det ellers succesfulde projekt i Bourgogne. Men det er en helt anden historie.

Detaljer

Domaine de l'Étoile Noire
  • Type: Rødvin
  • Volumen: 75 cl
  • Alkohol: 12,5 % vol
  • Kolli: 1 fl.
Rating:
  • Børsen: 5 af 6 stjerner fra Ole Troelsø.