Mark Ranson Tychsen

Hvorfor begyndte du at arbejde med vin?
Jeg grundlagde Greenwood Fine Wine i 1997. Jeg har altid været fascineret af menneskets forhold til naturen – og hvordan vi på alle mulige måder forsøger at gå i ét med den. I vinen sker den sammensmeltning mellem menneske og natur ved, at hvert enkelt terroir udtrykker sig og giver sig til kende på den mest poetiske og nydelsesfulde måde. Samtidig med at vinproduktion kræver en stor portion viden og en kæmpe respekt for jord, drue og vejrforhold. Dengang var jeg også lidt fascineret af hele det maskuline konkurrence-element, hvor vi alle ville være den bedste til at smage en drue eller gætte en årgang. Nu holder jeg mig gladeligt i baggrunden, når andre entusiaster name-dropper vinhuse og kaster om sig med årstal.
 
Hvad får jeg, når jeg køber vin hos jer?
Det største succesparameter for os er, at du føler, du får en god service og en ærlig rådgivning. Vi sælger ikke metervare-vin og slagtilbud. Præmissen for vores udvalg er, at vores kunder altid skal have valuta for deres penge. Og så kan vores udvalg af vine fra særligt Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Piemonte ses som en slags kurateret kærlighedserklæring til netop de områder. Der er masser af vidunderlige vine fra andre steder i verden, men det her er stederne, hvor vi finder mest vin, der bare ikke kan skuffe.
Hvad finder man ikke hos Greenwood Fine Wine?
Hårdt pumpet saftevandsvin og sjaskede prisbaskere. God vin koster penge at lave. Den skal nydes på samme måde, som den er skabt: langsomt, respektfuld og med alle sanser i brug. Hellere én god vinoplevelse om ugen end tidsspilde vin hver dag.
 
Hvilke fordomme ville du helst nedbryde?
Fordommen om at kvalitetsvine fra Frankrig er for dyre. Det er for eksempel med Champagne som med golf: alle kan være med – ikke kun en lille elite. Du får den mest fantastiske vin fra Champagne og med den er det, som at spise på en gourmet-restaurant med små veltillavede retter. Du skal kun have ganske lidt for at opnå stor tilfredsstillelse. Det samme gælder vinene fra Bourgogne og Bordeaux. Du kan stadig finde yderst fornuftige vine til fordelsagtige priser. Tag for eksempel vor (sorte) stjerne; Domaine de l’Etoile Noire, fra Côte de Beaune i Bourgogne, med danske Hans Christian Ambjerg i front. Meget stor vin til yderst fornuftige priser. Er du novice i de franske områder, så ville jeg anbefale dig at starte med vores Aligoté i årgang 2015 eller årgang 2017 fra netop Domaine de l’Etoile Noire. Lad den hvirvle rundt i glasset et par minutter inden du dufter og smager. Så ved du hvad jeg mener.

Hvordan finder I jeres vine?
Vi besøger selv de forskellige huse, domæner og slotte. Vi holder os også opdaterede på de store messer, men jeg sætter en ære i, at vi altid besøger produktionsstederne selv.

Kontakt Mark på mobil 40 15 96 91 eller mark@greenwoodco.dk.