Merlot

Merlot er kendt som den anden store sort i Bordeaux og er dominerende på højre bred, især i Pomerol og Saint Émilion. Den er en af de ældste rene sorter og efterhånden også en af de mest udbredte. Sorten modner forholdsvis tidligt med store, tyndskindede bær. Det giver vine som er mindre dybe i farven og som indeholder medium syre og tanniner. Dette kan dog variere efter hvilken type vin man søger at udbyde. En længere modning giver mere farve, højere alkohol og flere koncentrerede aromaer af brombær og blommer. Tanninerne bliver mere fløjlsagtige og vinene i det hele taget mere afrundede.

Generelt er Merlot kendt for at være saftig, med aromaer af sorte og røde bær, alt efter modningen. De lidt køligere områder frembringer noter af jordbær, kirsebær og røde blommer sammen med mynte. Når vinene modnes fornemmes cedertræ og tobak. I de varmere områder eller årgange bliver Merlot vinene mere fyldte med aromaer af sorte bær som brombær, sorte kirsebær- og blommer, med strejf af chokolade og konfiteret frugt. Merlot er en selvstændig mester, men den er absolut også en af de bedste sorter at blende med, hvorfor den udgør et ubrydeligt broderskab med Cabernet Sauvignon i blandt andet Bordeaux.